Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Ogórki marynowane w lodówce

Ogórki marynowane w lodówce

Ogórki marynowane będą pysznym i zdrowym dodatkiem do każdego mięsnego dania. Są łatwe w przygotowaniu.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

20 min (+chłodzenie)

LICZBA PORCJI:

6


SKŁADNIKI:

6 sporych ogórków, pokrojonych w plasterki
4 cebule, pokrojone w cienkie plasterki
300 g cukru
1,5 szklanki octu jabłkowego
po 1/2 łyżeczki soli, ziaren gorczycy, nasion selera naciowego, kurkumy i mielonych goździków

PRZYGOTOWANIE:

1) Włożyć ogórki i cebulę do miski. Odstawić. Wymieszać w rondlu pozostałe składniki i doprowadzić do wrzenia. Gotować, mieszając, aż cukier się rozpuści.

2) Polać ogórki i cebulę marynatą. Ostudzić. Włożyć do szczelnego pojemnika i wstawić do lodówki co najmniej na 24 godziny przed podaniem.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1/4 szklanki zawiera 58 kcal, śladowe ilości tłuszczów (w tym śladowe ilości NKT), 0 mg cholesterolu, 50 mg sodu, 15 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, śladowe ilości białka

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (1 vote)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x