Ogórki marynowane będą pysznym i zdrowym dodatkiem do każdego mięsnego dania. Są łatwe w przygotowaniu.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
20 min (+chłodzenie)
LICZBA PORCJI:
6
SKŁADNIKI:
6 sporych ogórków, pokrojonych w plasterki
4 cebule, pokrojone w cienkie plasterki
300 g cukru
1,5 szklanki octu jabłkowego
po 1/2 łyżeczki soli, ziaren gorczycy, nasion selera naciowego, kurkumy i mielonych goździków
PRZYGOTOWANIE:
1) Włożyć ogórki i cebulę do miski. Odstawić. Wymieszać w rondlu pozostałe składniki i doprowadzić do wrzenia. Gotować, mieszając, aż cukier się rozpuści.
2) Polać ogórki i cebulę marynatą. Ostudzić. Włożyć do szczelnego pojemnika i wstawić do lodówki co najmniej na 24 godziny przed podaniem.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1/4 szklanki zawiera 58 kcal, śladowe ilości tłuszczów (w tym śladowe ilości NKT), 0 mg cholesterolu, 50 mg sodu, 15 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, śladowe ilości białka
Źródło zdjęcia: Adobe Stock