Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Obłędna sałatka z fasolki szparagowej z mozzarellą. Prosty przepis

Obłędna sałatka z fasolki szparagowej z mozzarellą. Prosty przepis

Lato to bogactwo świeżych warzyw. Na straganach i w sklepach mamy szeroki wybór polskich świeżych warzyw. Wśród nich fasolka szparagowa. Zrób z niej pyszną sałatkę z mozzarellą. Idealna do obiadu, ale i jako wypełnienie lunchboxa.

Składniki sałatki z fasolki szparagowej i mozzarelli

Sałatka z fasolki szparagowej jest banalnie prosta w przygotowaniu. Wyśmienitą zaserwuje nawet początkujący kucharz. Potrzebujesz tylko kilku składników.

  • 500 g zielonej fasolki szparagowej
  • 150 g sera mozzarella
  • 50 g płatków migdałów
  • sól

Składniki sosu:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • pół łyżeczki soli
  • duża szczypta czarnego pieprzu
  • 1 ząbek czosnku

Jak zrobić sałatkę z fasolki szparagowej

  1. Fasolkę umyj, oczyść i pokrój strąki na pół.
  2. Na suchej patelni upraż na złoto płatki migdałów, często mieszając.
  3. Zdejmij migdały z patelni i postaw ją ponownie na palniku, włóż fasolkę.
  4. Dodaj około 50 ml wody, szczyptę soli i nakryj. Gotuj na małym ogniu około 7 minut.
  5. Zdejmij pokrywkę i zwiększ moc palnika, gotuj do całkowitego odparowania wody.
  6. Przygotuj dresing z podanych składników.
  7. Fasolkę przełóż na miskę, dodaj płatki migdałów i porwaną na małe cząstki mozzarellę.
  8. Dodaj sos i wymieszaj. Sałatka smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i schłodzona.
Oceń post
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Przeczytaj również... x