Obłędna sałatka z fasolki szparagowej z mozzarellą. Prosty przepis
Lato to bogactwo świeżych warzyw. Na straganach i w sklepach mamy szeroki wybór polskich świeżych warzyw. Wśród nich fasolka szparagowa. Zrób z niej pyszną sałatkę z mozzarellą. Idealna do obiadu, ale i jako wypełnienie lunchboxa.
Składniki sałatki z fasolki szparagowej i mozzarelli
Sałatka z fasolki szparagowej jest banalnie prosta w przygotowaniu. Wyśmienitą zaserwuje nawet początkujący kucharz. Potrzebujesz tylko kilku składników.
- 500 g zielonej fasolki szparagowej
- 150 g sera mozzarella
- 50 g płatków migdałów
- sól
Składniki sosu:
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- łyżeczka ostrej musztardy
- pół łyżeczki soli
- duża szczypta czarnego pieprzu
- 1 ząbek czosnku
Jak zrobić sałatkę z fasolki szparagowej
- Fasolkę umyj, oczyść i pokrój strąki na pół.
- Na suchej patelni upraż na złoto płatki migdałów, często mieszając.
- Zdejmij migdały z patelni i postaw ją ponownie na palniku, włóż fasolkę.
- Dodaj około 50 ml wody, szczyptę soli i nakryj. Gotuj na małym ogniu około 7 minut.
- Zdejmij pokrywkę i zwiększ moc palnika, gotuj do całkowitego odparowania wody.
- Przygotuj dresing z podanych składników.
- Fasolkę przełóż na miskę, dodaj płatki migdałów i porwaną na małe cząstki mozzarellę.
- Dodaj sos i wymieszaj. Sałatka smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i schłodzona.