Kategoria: Dania główne
![Kaczka faszerowana](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_628322990-600x400.jpg)
Kaczka faszerowana
Kaczkę należy nadziewać tuż przed wstawieniem do piekarnika. Farsz powinno się nakładać luźno, ze względu na to, że może zwiększyć objętość podczas pieczenia.
![Zapiekanka makaronowa z kurczakiem](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_675647191-600x400.jpg)
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
Do tej greckiej zapiekanki o nazwie pastitsio używa się makaronu w kształcie rurek. Przekłada się go dwoma rodzajami sosu: mięsnym, bardzo aromatycznym, duszonym z pomidorami, i białym. Potrawa jest łatwa do przygotowania, pyszna i pożywna.
![Kotlety wieprzowe z kapustą](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_2206373271-600x400.jpg)
Kotlety wieprzowe z kapustą
Tak przygotowana kapusta zachowuje świeży smak i właściwości odżywcze.
![Polędwica wołowa z sosem czosnkowym](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_92241580-600x400.jpg)
Polędwica wołowa z sosem czosnkowym
Przepis na soczystą polędwicę wołową. Wymaga solidnego przygotowania, ale to pomysł idealny na wielkanocny stół.
![Boeuf Stroganow z polędwicy](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_1945963930-600x400.jpg)
Boeuf Stroganow z polędwicy
To jedno z najbardziej znanych mięsnych dań jest przygotowywane w różnych wersjach. Ta jest wyjątkowo prosta, a nadal bardzo smaczna.
![Udziec jagnięcy po włosku](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_1912282834-600x400.jpg)
Udziec jagnięcy po włosku
Kiedy spodziewacie się na obiedzie gości, albo chcecie zachwycić rodzinę niezwykłym obiadem podajcie udziec jagnięcy.
![Ragoût z kaczki z grzankami](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_1640676604-600x400.jpg)
Ragoût z kaczki z grzankami
Kacze udka robią się soczyste, gdy powoli dusimy je w winie z warzywami. Dzięki odparowaniu wywaru otrzymujemy wyśmienity sos, który smakuje doskonale, kiedy zamoczymy w nim chrupiące, pikantne grzanki.
![Roladki z sarniny](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_97026773-600x400.jpg)
Roladki z sarniny
Roladki to mięso zwijane z nadzieniem. W naszym daniu na wyjątkowe okazje, w cienkie plastry kruchej sarniny zawijamy orzeźwiające nadzienie żurawinowe i dusimy w sosie z czerwonego wina.
![Calzone z kurczakiem i dwoma rodzajami sera](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_1790066387-600x400.jpg)
Calzone z kurczakiem i dwoma rodzajami sera
Calzone to nazwa pierogów robionych z ciasta do pizzy. Na połowie okrągłego placka należy rozłożyć nadzienie z rozdrobnionego mięsa kurczaka, szpinaku, bazylii i sera, następnie przykryć je drugą częścią ciasta i skleić brzegi, aby powstał pieróg. Jeśli na pikniku będzie rozstawiony grill, wystarczy podgrzać upieczone pierogi, by ser się stopił.
![Wołowina w czerwonym winie](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_1817040641-600x400.jpg)
Wołowina w czerwonym winie
Długie, powolne pieczenie nadaje temu tradycyjnemu daniu jednogarnkowemu niezrównany smak. Potrawę odparowuje się, dzięki czemu powstaje wspaniale pachnący sos, który pokrywa mięso i warzywa. Bardzo efektownie wygląda potrawa flambirowana brandy. Najlepiej podawać ją z ziemniakami z wody lub purée.