Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Niedzielna pieczeń wołowa

Niedzielna pieczeń wołowa

Soczysta pieczeń wołowa, chrupkie, pieczone ziemniaki i warzywa korzeniowe oraz lekki jak piórko yorkshire pudding tworzą jedną z najbardziej popularnych świątecznych potraw brytyjskich. Spróbujmy jej i my.


SKALA TRUDNOŚCI:

Trudne

CZAS PRZYGOTOWANIA:

170 minut

LICZBA PORCJI:

8


SKŁADNIKI:

1 i 1/2 kg antrykotu wołowego bez kości, okrojonego z tłuszczu, zwiniętego w roladę i związanego
4 łyżeczki musztardy
450 ml wywaru wołowego
sól i pieprz

Yorkshire pudding
50 g mąki
1 jajko
100 ml chudego mleka
2 łyżeczki oleju słonecznikowego

Pieczone warzywa
1 i 1/2 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych
700 g młodego pasternaku, przekrojonego wzdłuż na połówki
700 g małych marchewek, przekrojonych wzdłuż na połówki
3 łyżki oleju słonecznikowego
700 g różyczek brokułów

PRZYGOTOWANIE:

1) Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Zważyć mięso i policzyć czas pieczenia.

2) Ułożyć mięso na ruszcie brytfanny, tłuszczem do góry. Posypać pieprzem i posmarować 3 łyżeczkami musztardy. Piec mięso przez wyliczony czas, polewając od czasu do czasu tłuszczem z brytfanny.

3) Przygotować yorkshire pudding. Wymieszać w misce mąkę i szczyptę soli. Zrobić zagłębienie na środku i wbić jajko. Dodać nieco mleka i wyrobić, stopniowo dodając mąkę. Dodać resztę mleka oraz 4 łyżki wody i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie. Odstawić.

4) Przygotować warzywa. Włożyć ziemniaki do dużego rondla z wrzątkiem i gotować 5 minut. Starannie odlać, przykryć i mocno potrząsnąć rondlem, by nieco stłuc powierzchnię ziemniaków (dzięki temu będą chrupkie).

5) Włożyć pasternak i marchewkę do innego, dużego rondla z wrzątkiem i gotować 3 minuty, a następnie odlać.

6) Godzinę przed końcem pieczenia mięsa wlać 2 łyżki oleju do teflonowej brytfanny oraz łyżkę do drugiej teflonowej brytfanny. Rozgrzać obie na palnikach, wrzucić ziemniaki do jednej brytfanny, a pasternak i marchewkę do drugiej. Obtoczyć każdy kawałek w oleju i szybko wstawić obie brytfanny do piekarnika (w piekarniku gazowym należy umieścić ziemniaki nad mięsem, a warzywa pod nim). Po 30 minutach przewrócić ziemniaki i warzywa na drugą stronę, by przyrumieniły się równomiernie.

7) Kiedy mięso będzie już gotowe, wyjąć je z piekarnika i zwiększyć temperaturę do 220°C. Przełożyć je na podgrzany talerz, przykryć folią i ustawić w ciepłym miejscu. Nasmarować olejem 12 teflonowych foremek i wstawić je na górną kratkę piekarnika na 2–3 minuty (ziemniaki należy wtedy przestawić niżej). Wymieszać ciasto, wlać do foremek i piec 15 minut, aż pudding urośnie i się przyrumieni.

8) Gotować brokuły na parze około 10 minut, aż zrobią się miękkie, a następnie przyrządzić sos. Zlać bardzo powoli tłuszcz z brytfanny tak, żeby sos pozostał wewnątrz. Ustawić brytfannę na ogniu i wlać wywar. Doprowadzić do wrzenia, mieszając i zeskrobując to, co przywarło do dna brytfanny, a następnie podgrzewać na małym ogniu, aż sos wyparuje i jego objętość nieco się zmniejszy. Doprawić solą i pieprzem do smaku, a na koniec dodać resztę musztardy i wymieszać.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 514 kcal, 53 g białka, 13 g tłuszczów (w tym 5 g NKT), 51 g węglowodanów (w tym 11 g cukrów), 8 g błonnika

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x