Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Muffinki żytnie z kminkiem

Muffinki żytnie z kminkiem

Te wytrawne muffinki będę świetną przekąską podczas rodzinnego spotkania, ale z powodzeniem zastąpią też drugie śniadanie.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

30 minut

LICZBA PORCJI:

10 muffinek


SKŁADNIKI:

125 g mąki żytniej
90 g mąki
50 g cukru
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki kminku
90 g sera cheddar, tartego
1 jajko, roztrzepane
3/4 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju

PRZYGOTOWANIE:

1) Wymieszać w misce mąkę z cukrem, kminkiem,
proszkiem do pieczenia i solą. Dodać ser, wymieszać. Zmiksować jajko z mlekiem i olejem. Połączyć z sypkimi składnikami, wyrobić ciasto.

2) Napełnić ciastem foremki do 2/3 wysokości.

3) Piec 20 minut w temperaturze 200ºC.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 muffinka zawiera: 203 kcal, 11 g tłuszczów (w tym 3 g NKT), 33 mg cholesterolu, 285 mg sodu, 21 g węglowodanów, 2 g błonnika, 5 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x