Muffinki żytnie z kminkiem
Te wytrawne muffinki będę świetną przekąską podczas rodzinnego spotkania, ale z powodzeniem zastąpią też drugie śniadanie.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut
LICZBA PORCJI:
10 muffinek
SKŁADNIKI:
125 g mąki żytniej
90 g mąki
50 g cukru
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki kminku
90 g sera cheddar, tartego
1 jajko, roztrzepane
3/4 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać w misce mąkę z cukrem, kminkiem,
proszkiem do pieczenia i solą. Dodać ser, wymieszać. Zmiksować jajko z mlekiem i olejem. Połączyć z sypkimi składnikami, wyrobić ciasto.
2) Napełnić ciastem foremki do 2/3 wysokości.
3) Piec 20 minut w temperaturze 200ºC.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 muffinka zawiera: 203 kcal, 11 g tłuszczów (w tym 3 g NKT), 33 mg cholesterolu, 285 mg sodu, 21 g węglowodanów, 2 g błonnika, 5 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock