Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Mała chałka

Mała chałka

Małą chałkę dzieli się tylko na osiem kromek. To ilość w sam raz dla dwuosobowej rodziny.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

50 minut

LICZBA PORCJI:

8


SKŁADNIKI:

1 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
1/4 szklanki ciepłej wody (45–50°C)
2 łyżki oleju
4 łyżeczki cukru
3/4 łyżeczki soli
1 jajko i 1 łyżka jajka, rozmąconego
190 g mąki
1/4 łyżeczki zimnej wody
3/4 łyżeczki maku lub sezamu, do posypania

PRZYGOTOWANIE:

1) Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie. Dodać cukier, olej, sól, jajko i 125 g mąki. Wymieszać. Dodawać po trochu mąki, aż ciasto będzie gęste.

2) Wyłożyć je na blat oprószony mąką. Zagniatać, aż stanie się elastyczne. Włożyć do natłuszczonej miski, obtoczyć w tłuszczu. Przykryć i pozostawić na godzinę do wyrośnięcia.

3) Zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Uformować z każdej wałek. Ułożyć wałki na natłuszczonej blasze. Za pleść z nich warkocz. Końce zlepić i podłożyć pod spód. Przykryć chałkę i pozostawić na 45 minut do wyrośnięcia.

4) Roztrzepać 1 łyżkę jajka z wodą, posmarować chałkę. Posypać makiem lub sezamem. Piec 20 minut w temperaturze 180°C.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 kromka zawiera: 137 kcal, 4 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 35 mg cholesterolu, 232 mg sodu, 20 g węglowodanów, 1 g błonnika, 4 g białka

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (4 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x