Mała chałka
Małą chałkę dzieli się tylko na osiem kromek. To ilość w sam raz dla dwuosobowej rodziny.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
50 minut
LICZBA PORCJI:
8
SKŁADNIKI:
1 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
1/4 szklanki ciepłej wody (45–50°C)
2 łyżki oleju
4 łyżeczki cukru
3/4 łyżeczki soli
1 jajko i 1 łyżka jajka, rozmąconego
190 g mąki
1/4 łyżeczki zimnej wody
3/4 łyżeczki maku lub sezamu, do posypania
PRZYGOTOWANIE:
1) Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie. Dodać cukier, olej, sól, jajko i 125 g mąki. Wymieszać. Dodawać po trochu mąki, aż ciasto będzie gęste.
2) Wyłożyć je na blat oprószony mąką. Zagniatać, aż stanie się elastyczne. Włożyć do natłuszczonej miski, obtoczyć w tłuszczu. Przykryć i pozostawić na godzinę do wyrośnięcia.
3) Zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Uformować z każdej wałek. Ułożyć wałki na natłuszczonej blasze. Za pleść z nich warkocz. Końce zlepić i podłożyć pod spód. Przykryć chałkę i pozostawić na 45 minut do wyrośnięcia.
4) Roztrzepać 1 łyżkę jajka z wodą, posmarować chałkę. Posypać makiem lub sezamem. Piec 20 minut w temperaturze 180°C.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 kromka zawiera: 137 kcal, 4 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 35 mg cholesterolu, 232 mg sodu, 20 g węglowodanów, 1 g błonnika, 4 g białka
Źródło zdjęcia: Adobe Stock