Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Kwaskowaty sos z bekonem

Kwaskowaty sos z bekonem

Z powodzeniem wykorzystacie ten sos do sałatek, jako dodatek do mięsa, albo warzywnych dań.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

10 minut

LICZBA PORCJI:

2 szklanki


SKŁADNIKI:

150 g cukru
1/3 szklanki białego octu winnego
1/3 szklanki keczupu
1 łyżeczka sosu worcester
1/2 szklanki oleju
8 plasterków bekonu, usmażonych
1 mała cebula, drobno posiekana

PRZYGOTOWANIE:

1) Wymieszać w miseczce cukier z octem, keczupem i sosem worcester. Dolewać olej, cały czas mieszając. Dodać pokruszony bekon i cebulę.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

2 łyżki zawierają: 122 kcal, 8 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 3 mg cholesterolu, 113 mg sodu, 11 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 1 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x