Kwaskowaty sos z bekonem
Z powodzeniem wykorzystacie ten sos do sałatek, jako dodatek do mięsa, albo warzywnych dań.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
10 minut
LICZBA PORCJI:
2 szklanki
SKŁADNIKI:
150 g cukru
1/3 szklanki białego octu winnego
1/3 szklanki keczupu
1 łyżeczka sosu worcester
1/2 szklanki oleju
8 plasterków bekonu, usmażonych
1 mała cebula, drobno posiekana
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać w miseczce cukier z octem, keczupem i sosem worcester. Dolewać olej, cały czas mieszając. Dodać pokruszony bekon i cebulę.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
2 łyżki zawierają: 122 kcal, 8 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 3 mg cholesterolu, 113 mg sodu, 11 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 1 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock