Jeśli chcesz, żeby potrawa z serem miała wyrazisty smak, wybierz ostry cheddar.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
15 minut
LICZBA PORCJI:
1 kula
SKŁADNIKI:
250 g serka śmietankowego
50 g ostrego żółtego sera, tartego
1/4 pęczka kolendry, posiekanej
1/2 małej cebuli, startej
1 łyżka chili
1 łyżeczka suszonego czosnku
1/2 łyżeczki soli czosnkowej
1/4 łyżeczki suszonego oregano
1/4 łyżeczki suszonej czerwonej papryki w płatkach
1/8 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/8–1/4 łyżeczki ostrego sosu paprykowego
1/2 pęczka natki pietruszki, posiekanej lub 1/2 szklanki mieszanki orzechów, rozdrobnionych
krakersy
PRZYGOTOWANIE:
1) Utrzeć w misce serek. Dodać żółty ser, kolendrę, cebulę, chili w proszku, czosnek, sól czosnkową,
oregano, płatki suszonej papryki, kmin rzymski i ostry sos paprykowy.
2) Przykryć i wstawić do lodówki na godzinę. Uformować kulę. Obtoczyć w orzechach lub natce pietruszki. Wstawić do lodówki na noc. Podawać z krakersami.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
2 łyżki pasty serowej zawierają: 79 kcal, 7 g tłuszczów (w tym 5 g NKT), 23 mg cholesterolu, 153 mg sodu, 1 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 2 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock