Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Kruchy placek wiśniowy

Kruchy placek wiśniowy

Placek wiśniowy ma pyszne nadzienie i wygląda niezwykle apetycznie. Można przygotować bardzo szybko, jeśli spód upiecze się z przygotowanego wcześniej i zamrożonego ciasta.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

70 minut

LICZBA PORCJI:

8


SKŁADNIKI:

250 g cukru
2 łyżki mąki kukurydzianej
szczypta soli
600 g wiśni, bez pestek
kruche ciasto na placek dwuwarstwowy, podzielone na dwie części
cukier puder, do posypania

PRZYGOTOWANIE:

1) Wymieszać w rondlu cukier z mąką kukurydzianą i solą. Dodać wiśnie, odstawić na 30 minut. Doprowadzić do wrzenia. Gotować 2 minuty, mieszając, aż nadzienie zgęstnieje. Odstawić.

2) Rozwałkować połowę ciasta i wyłożyć nim formę
o średnicy 23 cm. Nałożyć nadzienie. Piec ciasto 45 minut w temperaturze 190°C. Na ostatnie 20 minut pieczenia przykryć krawędzie folią aluminiową, żeby się nie przypaliły.

3) Rozwałkować resztę ciasta do grubości 3 mm. Wykroić z niego gwiazdki. Ułożyć na nienasmarowanej blasze. Piec 8 minut w temperaturze 190°C.

4) Ułożyć gwiazdki na placku. Posypać placek cukrem pudrem.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja (bez cukru pudru) zawiera: 426 kcal, 14 g tłuszczów (w tym 6 g NKT), 10 mg cholesterolu, 220 mg sodu, 74 g węglowodanów, 2 g błonnika, 3 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x