Kruchy placek wiśniowy
Placek wiśniowy ma pyszne nadzienie i wygląda niezwykle apetycznie. Można przygotować bardzo szybko, jeśli spód upiecze się z przygotowanego wcześniej i zamrożonego ciasta.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
70 minut
LICZBA PORCJI:
8
SKŁADNIKI:
250 g cukru
2 łyżki mąki kukurydzianej
szczypta soli
600 g wiśni, bez pestek
kruche ciasto na placek dwuwarstwowy, podzielone na dwie części
cukier puder, do posypania
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać w rondlu cukier z mąką kukurydzianą i solą. Dodać wiśnie, odstawić na 30 minut. Doprowadzić do wrzenia. Gotować 2 minuty, mieszając, aż nadzienie zgęstnieje. Odstawić.
2) Rozwałkować połowę ciasta i wyłożyć nim formę
o średnicy 23 cm. Nałożyć nadzienie. Piec ciasto 45 minut w temperaturze 190°C. Na ostatnie 20 minut pieczenia przykryć krawędzie folią aluminiową, żeby się nie przypaliły.
3) Rozwałkować resztę ciasta do grubości 3 mm. Wykroić z niego gwiazdki. Ułożyć na nienasmarowanej blasze. Piec 8 minut w temperaturze 190°C.
4) Ułożyć gwiazdki na placku. Posypać placek cukrem pudrem.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja (bez cukru pudru) zawiera: 426 kcal, 14 g tłuszczów (w tym 6 g NKT), 10 mg cholesterolu, 220 mg sodu, 74 g węglowodanów, 2 g błonnika, 3 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock