Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Kremowe purée ziemniaczane

Kremowe purée ziemniaczane

Ziemniaczane purée to ważny element każdego, świątecznego stołu. Przedstawiamy łatwy i szybki przepis na ziemniaki w nowej odsłonie.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

30 minut

LICZBA PORCJI:

8


SKŁADNIKI:

1,3 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych
110 g chudego serka śmietankowego
1/2 szklanki chudej kwaśnej śmietany
1/2 szklanki beztłuszczowego mleka
3/4 łyżeczki soli
po 1/4 łyżeczki pieprzu i suszonego czosnku
1 łyżka szczypiorku, posiekanego
szczypta słodkiej papryki w proszku, do posypania (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

1) Zalać ziemniaki wodą w rondlu, ugotować, a następnie odlać, odparować i rozgnieść.

2) Dodać sześć następnych składników. Starannie utrzeć. Można posypać szczypiorkiem i papryką.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera 140 kcal, 2 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 6 mg cholesterolu, 322 mg sodu, 26 g węglowodanów, 2 g błonnika, 6 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

4.6/5 - (5 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x