Kremowe purée ziemniaczane
Ziemniaczane purée to ważny element każdego, świątecznego stołu. Przedstawiamy łatwy i szybki przepis na ziemniaki w nowej odsłonie.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut
LICZBA PORCJI:
8
SKŁADNIKI:
1,3 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych
110 g chudego serka śmietankowego
1/2 szklanki chudej kwaśnej śmietany
1/2 szklanki beztłuszczowego mleka
3/4 łyżeczki soli
po 1/4 łyżeczki pieprzu i suszonego czosnku
1 łyżka szczypiorku, posiekanego
szczypta słodkiej papryki w proszku, do posypania (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
1) Zalać ziemniaki wodą w rondlu, ugotować, a następnie odlać, odparować i rozgnieść.
2) Dodać sześć następnych składników. Starannie utrzeć. Można posypać szczypiorkiem i papryką.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera 140 kcal, 2 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 6 mg cholesterolu, 322 mg sodu, 26 g węglowodanów, 2 g błonnika, 6 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock