Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Jajka faszerowane

Jajka faszerowane

Jajka to podstawowe danie na Wielkanoc. Przedstawiamy ich alternatywną wersję – ze specjalnym farszem.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

15 minut

LICZBA PORCJI:

6


SKŁADNIKI:

6 jajek, ugotowanych na twardo
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka białego octu winnego
1 łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki soli
słodka papryka, do posypania

PRZYGOTOWANIE:

1) Przekroić jajka wzdłuż na pół. Wyjąć żółtka. Utrzeć je z pięcioma następnymi składnikami.

2) Nałożyć farsz do białek. Posypać papryką.

Inne warianty:
Piknikowe jajka faszerowane:
Utrzeć żółtka z 1/4 szklanki majonezu, 1 posiekanym ogórkiem
konserwowym, 1,5 łyżeczki musztardy, 1/2 łyżeczki soli czosnkowej, 1/4 łyżeczki sosu worcester i 1/8 łyżeczki pieprzu. Nałożyć farsz do białek.

Jajka faszerowane migdałami:
Utrzeć żółtka z 1/2 szklanki majonezu, 1 łyżeczką musztardy, 1/4 łyżeczki soli i 3 łyżkami posiekanych, uprażonych migdałów. Nałożyć farsz do białek.

Jajka faszerowane krabami:
Ugotować 12 jajek. Utrzeć żółtka ze 170 g mięsa kraba z puszki, 2/3 szklanki majonezu, posiekaną łodygą selera, 50 g płatków migdałów, 1/4 posiekanej papryki i 1/2 łyżeczki soli. Nałożyć farsz do białek.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

2 połówki jajka zawierają 114 kcal, 9 g tłuszczów (w tym 2 g NKT), 214 mg cholesterolu, 293 mg sodu, 1 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 6 g białka

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

4/5 - (7 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x