Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Gruszki karmelowe z kruszonką

Gruszki karmelowe z kruszonką

Gruszki są słodkie i soczyste, dlatego świetnie sprawdzają się jako deser. Do pieczenie najlepiej wybierać te twarde.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

45 minut

LICZBA PORCJI:

6


SKŁADNIKI:

155 g mąki
80 g płatków owsianych górskich
220 g brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
100 g masła, roztopionego
20 krówek, pokrojonych na kawałki
1 łyżka mleka
3 gruszki, obrane i pokrojone w plasterki

PRZYGOTOWANIE:

1) Wymieszać w misce mąkę z płatkami owsianymi, cukrem i cynamonem. Dodać masło i utrzeć, aż powstaną okruszki. Odłożyć 1 szklankę ciasta. Wylepić resztą ciasta naczynie żaroodporne.

2) Wrzucić krówki do rondla, wlać mleko. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż powstanie jednolity sos. Zdjąć z ognia.

3) Ułożyć gruszki na cieście, polać sosem karmelowym. Przykryć odłożonym ciastem.

4) Piec 30 minut w temperaturze 180°C.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 598 kcal, 19 g tłuszczów (w tym 12 g NKT), 44 mg cholesterolu, 253 mg sodu, 103 g węglowodanów, 5 g błonnika, 7 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x