Dressing z sera pleśniowego można wykorzystać do sałatek, ale świetnie smakuje tez podany jako dip do surowych warzyw.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
10 minut
LICZBA PORCJI:
3
SKŁADNIKI:
2 szklanki majonezu
225 ml kwaśnej śmietany
1/4 szklanki białego octu winnego
1/4 pęczka natki pietruszki, posiekanej
1 ząbek czosnku, posiekany
1/2 łyżeczki gorczycy w proszku
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
115 g sera pleśniowego, pokruszonego
PRZYGOTOWANIE:
1) Zmiksować wszystkie składniki. Przechowywać
sos w lodówce.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
2 łyżki zawierają: 172 kcal, 18 g tłuszczów (w tym 4 g NKT), 17 mg cholesterolu, 220 mg sodu, 1 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 1 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock