Dressing z serem pleśniowym

Dressing z sera pleśniowego można wykorzystać do sałatek, ale świetnie smakuje tez podany jako dip do surowych warzyw.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

10 minut

LICZBA PORCJI:

3


SKŁADNIKI:

2 szklanki majonezu
225 ml kwaśnej śmietany
1/4 szklanki białego octu winnego
1/4 pęczka natki pietruszki, posiekanej
1 ząbek czosnku, posiekany
1/2 łyżeczki gorczycy w proszku
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
115 g sera pleśniowego, pokruszonego

PRZYGOTOWANIE:

1) Zmiksować wszystkie składniki. Przechowywać
sos w lodówce.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

2 łyżki zawierają: 172 kcal, 18 g tłuszczów (w tym 4 g NKT), 17 mg cholesterolu, 220 mg sodu, 1 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 1 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock