To niezwykle aromatyczne i łatwe w przygotowaniu ciasto zawsze warto mieć w domu do popołudniowej kawy.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
85 minut
LICZBA PORCJI:
1 ciasto
SKŁADNIKI:
400 g daktyli, posiekanych
1 i 1/2 szklanki wrzątku
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
210 g mąki
po 1/4 łyżeczki mielonych goździków, cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej
2 łyżki miękkiego masła
200 g cukru
1 jajko, roztrzepane
2 łyżeczki esencji waniliowej
150 g orzechów pekan, grubo posiekanych
PASTA
200 g twarożku
2 łyżki daktyli, posiekanych
2 łyżki orzechów pekan, grubo posiekanych
1 łyżka mleka
PRZYGOTOWANIE:
1) Namoczyć daktyle we wrzątku. Wsypać sodę oczyszczoną. Wymieszać mąkę z przyprawami.
2) Utrzeć masło z cukrem w misce. Dodać jajka i esencję waniliową, zmiksować. Miksując, dodawać po trochu mąki i daktyli. Dorzucić orzechy i wymieszać.
3) Wlać do nasmarowanej foremki. Piec 65 minut w temperaturze 180ºC.
4) Wymieszać składniki pasty w miseczce. Przykryć i schłodzić w lodówce. Podawać z ciastem.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 kawałek ciasta z 1 i 1/2 łyżeczki pasty zawiera: 312 kcal, 13 g tłuszczów (w tym 3 g NKT), 23 mg cholesterolu, 154 mg sodu, 50 g węglowodanów, 4 g błonnika, 4 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock