Ciasto daktylowe z orzechami pekan

To niezwykle aromatyczne i łatwe w przygotowaniu ciasto zawsze warto mieć w domu do popołudniowej kawy.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

85 minut

LICZBA PORCJI:

1 ciasto


SKŁADNIKI:

400 g daktyli, posiekanych
1 i 1/2 szklanki wrzątku
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
210 g mąki
po 1/4 łyżeczki mielonych goździków, cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej
2 łyżki miękkiego masła
200 g cukru
1 jajko, roztrzepane
2 łyżeczki esencji waniliowej
150 g orzechów pekan, grubo posiekanych

PASTA
200 g twarożku
2 łyżki daktyli, posiekanych
2 łyżki orzechów pekan, grubo posiekanych
1 łyżka mleka

PRZYGOTOWANIE:

1) Namoczyć daktyle we wrzątku. Wsypać sodę oczyszczoną. Wymieszać mąkę z przyprawami.

2) Utrzeć masło z cukrem w misce. Dodać jajka i esencję waniliową, zmiksować. Miksując, dodawać po trochu mąki i daktyli. Dorzucić orzechy i wymieszać.

3) Wlać do nasmarowanej foremki. Piec 65 minut w temperaturze 180ºC.

4) Wymieszać składniki pasty w miseczce. Przykryć i schłodzić w lodówce. Podawać z ciastem.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 kawałek ciasta z 1 i 1/2 łyżeczki pasty zawiera: 312 kcal, 13 g tłuszczów (w tym 3 g NKT), 23 mg cholesterolu, 154 mg sodu, 50 g węglowodanów, 4 g błonnika, 4 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock