Nieważne, czy przygotowujesz pojemnik z drugim śniadaniem dla siebie, czy dla dzieci do szkoły. Ciasteczka owsiane z marchewką i rodzynkami pokochasz od pierwszego kęsa.
Ciasteczka owsiane to jedne z niewielu wypieków, które mi wychodzą (oprócz brownie). Trafiają do lunchboxów mojego i moich dzieci. Czasem robię dwie wersje, bo zależy mi na tym, żeby dzieciaki jadły marchewkę, a czasem wybrzydzają na rodzynki. A więc w przepisie na ciasteczka owsiane możesz je pominąć i zmienić na żurawinę, jeśli lubisz, albo kawałki czekolady. Wtedy dzieciaki nie wybrzydzają zupełnie.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
45 minut
LICZBA PORCJI:
48 ciasteczek
SKŁADNIKI:
1 szklanka mąki pszennej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli, ¹⁄₂ łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1 szklanka płatków owsianych
1 duże jajko
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 szklanka brązowego cukru
250 g tartej marchewki
3/4 szklanki ciemnych rodzynek bez pestek
PRZYGOTOWANIE:
1) Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C.
2) Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i goździki. Dodaj płatki owsiane i porządnie połącz suche składniki.
3) W dużej misce utrzyj mikserem jajko, olej i esencję waniliową. Wciąż miksując, dodaj cukier, a następnie, stopniowo, mąkę z dodatkami. Wrzuć marchew i rodzynki. Ciasto powinno być gęste i sprężyste.
4) Nakładaj ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Niech mają wielkość orzechów włoskich. Koniecznie zachowaj między nimi odstępy ok. 5 cm, bo ciastka lekko się rozpłyną w czasie pieczenia.
5) Piecz 10–12 minut, aż ciasteczka przyrumienią się lekko pośrodku i mocniej po brzegach. Pozostaw je na blasze do ostygnięcia. Możesz je przechowywać w szczelnym pojemniku do 7 dni.
