Ciasteczka owsiane z marchewką i rodzynkami

Płatki owsiane zmniejszają stężenie cholesterolu, więc warto skusić się na kilka takich ciasteczek.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

45 minut

LICZBA PORCJI:

48 ciasteczek


SKŁADNIKI:

1 szklanka mąki pszennej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli, ¹⁄₂ łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1 szklanka płatków owsianych
1 duże jajko
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 szklanka brązowego cukru
250 g tartej marchewki
3/4 szklanki ciemnych rodzynek bez pestek

PRZYGOTOWANIE:

1) Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Spryskać blachę olejem w sprayu.

2) Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i goździki. Dodać płatki owsiane i wymieszać.

3) W dużej misce utrzeć mikserem jajko, olej i esencję waniliową. Wciąż miksując, dodać cukier, a następnie, stopniowo, mąkę z dodatkami. Wrzucić marchew i rodzynki. Wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto powinno być gęste i sprężyste.

4) Nabrać kopiastą łyżeczkę ciasta i poczekać, aż spłynie na blachę. Odstępy między ciasteczkami powinny wynosić około 5 cm.

5) Piec 10–12 minut, aż ciasteczka przyrumienią się lekko pośrodku i mocniej po brzegach. Pozostawić je na blasze na 2 minuty. Ostudzić na drucianej kratce. Przechowywać w szczelnym pojemniku do 7 dni.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 ciasteczko zawiera: 64 kcal, 1 g białka, 10 g węglowodanów, 3 g tłuszczów, 0 NNKT, 4 mg cholesterolu, 1 g błonnika, 49 mg sodu

Źródło zdjęcia: Shutterstock