Ciasteczka owsiane z marchewką i rodzynkami
Płatki owsiane zmniejszają stężenie cholesterolu, więc warto skusić się na kilka takich ciasteczek.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
45 minut
LICZBA PORCJI:
48 ciasteczek
SKŁADNIKI:
1 szklanka mąki pszennej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli, ¹⁄₂ łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1 szklanka płatków owsianych
1 duże jajko
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 szklanka brązowego cukru
250 g tartej marchewki
3/4 szklanki ciemnych rodzynek bez pestek
PRZYGOTOWANIE:
1) Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Spryskać blachę olejem w sprayu.
2) Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i goździki. Dodać płatki owsiane i wymieszać.
3) W dużej misce utrzeć mikserem jajko, olej i esencję waniliową. Wciąż miksując, dodać cukier, a następnie, stopniowo, mąkę z dodatkami. Wrzucić marchew i rodzynki. Wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto powinno być gęste i sprężyste.
4) Nabrać kopiastą łyżeczkę ciasta i poczekać, aż spłynie na blachę. Odstępy między ciasteczkami powinny wynosić około 5 cm.
5) Piec 10–12 minut, aż ciasteczka przyrumienią się lekko pośrodku i mocniej po brzegach. Pozostawić je na blasze na 2 minuty. Ostudzić na drucianej kratce. Przechowywać w szczelnym pojemniku do 7 dni.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 ciasteczko zawiera: 64 kcal, 1 g białka, 10 g węglowodanów, 3 g tłuszczów, 0 NNKT, 4 mg cholesterolu, 1 g błonnika, 49 mg sodu
Źródło zdjęcia: Shutterstock