Można dodać do pieczarek trochę czosnku pokrojonego w cienkie plasterki i startego parmezanu lub prażonych orzeszków piniowych.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
20 minut
LICZBA PORCJI:
2
SKŁADNIKI:
300 g pieczarek
po 1 łyżeczce świeżego tymianku i szczypiorku, posiekanych
2 łyżeczki oliwy z oliwek
4 kromki ciabatty
60 g sera feta, pokruszonego
1/2 cytryny
PRZYGOTOWANIE:
1) Rozgrzać mocno grill w piekarniku lub opiekacz.
2) Przyciąć nóżki pieczarek. Ułożyć grzyby nóżkami do góry na kratce grilla lub na blasze do pieczenia. Posypać tymiankiem i szczypiorkiem, skropić oliwą. Grillować 3 minuty, a następnie odwrócić na drugą stronę i piec kolejne 3 minuty.
3) Opiec kromki ciabatty.
4) Rozłożyć pieczarki na tostach. Posypać je fetą. Skropić kanapki sokiem z cytryny i podawać.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 296 kcal, 16 g białka, 15 g tłuszczów (6 g tłuszczów nasyconych), 24 g węglowodanów (1 g cukrów), 5 g błonnika, 643 mg sodu
Źródło zdjęcia: Shutterstock