Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Chłodnik melonowy z miętą

Chłodnik melonowy z miętą

Zaskakująco pyszne połączenie melona i szynki parmeńskiej w chłodniku świetnie sprawdzi się w upalne dni.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

20 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

1 i 1/2 kg melona miodowego
2 łyżki sherry
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka świeżej mięty, posiekanej

Z czym podawać
3 plasterki szynki parmeńskiej

PRZYGOTOWANIE:

1) Pokroić melona na ćwiartki, obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić na duże kawałki. Dodać 100 ml zimnej wody, sherry, ocet i miętę. Zmiksować na gładką, jednolitą masę.

2) Wlać zupę do miski, przykryć i wstawić do lodówki na 4 godziny (lub na dłużej). Około 30 minut przed podaniem wyjąć z lodówki i odstawić w temperaturze pokojowej.

3) Rozlać zupę do talerzy, przystroić paseczkami szynki i podawać z bagietką.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 145 kcal, 6 g białka, 2 g tłuszczów, 25 g węglowodanów

Źródło zdjęcia: Shutterstock

4.8/5 - (6 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x