Chłodnik melonowy z miętą
Zaskakująco pyszne połączenie melona i szynki parmeńskiej w chłodniku świetnie sprawdzi się w upalne dni.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
20 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
1 i 1/2 kg melona miodowego
2 łyżki sherry
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka świeżej mięty, posiekanej
Z czym podawać
3 plasterki szynki parmeńskiej
PRZYGOTOWANIE:
1) Pokroić melona na ćwiartki, obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić na duże kawałki. Dodać 100 ml zimnej wody, sherry, ocet i miętę. Zmiksować na gładką, jednolitą masę.
2) Wlać zupę do miski, przykryć i wstawić do lodówki na 4 godziny (lub na dłużej). Około 30 minut przed podaniem wyjąć z lodówki i odstawić w temperaturze pokojowej.
3) Rozlać zupę do talerzy, przystroić paseczkami szynki i podawać z bagietką.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 145 kcal, 6 g białka, 2 g tłuszczów, 25 g węglowodanów
Źródło zdjęcia: Shutterstock