Ta łatwa do przyrządzenia potrawa doskonale nadaje się na szybki obiad lub kolację. Czerwona papryka, marchew i odrobina świeżych zielonych warzyw wzbogacą zwykły bulion z kurczaka, a dodatek niewielkiej ilości sherry nada mu wyjątkowy smak.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
25 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
900 ml wrzątku
2 kostki bulionu z kurczaka, pokruszone
1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski
125 g marchewki, pokrojonej w kostkę
225 g piersi z kurczaka bez skóry i kości, pokrojonych w krótkie paski
125 g brokułów, podzielone na różyczki
125 g młodej kapusty, drobno poszatkowanej
2 łyżki wytrawnego sherry
3 łyżki świeżego szczypiorku, posiekanego
3 łyżki świeżego estragonu, posiekanego
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1) Wlać wodę do dużego rondla. Wrzucić kostki
bulionu i mieszać, gotując na dużym ogniu, aż bulion zacznie wrzeć. Dodać paprykę i marchew. Doprowadzić ponownie do wrzenia, wrzucić kawałki kurczaka i natychmiast zmniejszyć ogień na maleńki. Przykryć rondel i delikatnie gotować 5 minut.
2) Zdjąć pokrywkę z rondla i znowu doprowadzić zupę do wrzenia. Wrzucić do niej brokuły, młodą kapustę i nie mieszać. Pozwolić, by warzywa gotowały się
na powierzchni zupy 3–4 minuty, aż lekko zmiękną.
3) Zdjąć rondel z ognia. Dodać sherry, szczypiorek i estragon. Natychmiast podawać.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 140 kcal, 16 g białka, 4 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 10 g węglowodanów (w tym 5 g cukrów), 2 g błonnika.
Źródło zdjęcia: Adobe Stock