Bezy z płatkami czekolady i orzechami po prostu rozpływają się w ustach.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
55 minut
LICZBA PORCJI:
50 ciasteczek
SKŁADNIKI:
3 białka
1 łyżeczka esencji waniliowej
1/8 łyżeczki kamienia winnego
1/8 łyżeczki soli
150 g cukru
170 g płatków czekolady deserowej
25 g orzechów włoskich, posiekanych
PRZYGOTOWANIE:
1) Połączyć w misce białko z esencją waniliową, kamieniem winnym i solą. Ubić mikserem na niezbyt sztywną pianę. Dodawać cukier po 1 łyżce, cały czas ubijając mikserem, aż cukier się rozpuści i powstanie sztywna piana.
2) Wsypać płatki czekolady i orzechy, delikatnie wymieszać. Wyłożyć porcje piany na blachę.
3) Piec 40 minut w temperaturze 120°C. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim bezy na 1 godzinę.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
2 ciasteczka zawierają: 70 kcal, 3 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 0 mg cholesterolu, 20 mg sodu, 11 g węglowodanów, 1 g błonnika, 1 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock