Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Bezy z niespodzianką

Bezy z niespodzianką

Bezy z płatkami czekolady i orzechami po prostu rozpływają się w ustach.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

55 minut

LICZBA PORCJI:

50 ciasteczek


SKŁADNIKI:

3 białka
1 łyżeczka esencji waniliowej
1/8 łyżeczki kamienia winnego
1/8 łyżeczki soli
150 g cukru
170 g płatków czekolady deserowej
25 g orzechów włoskich, posiekanych

PRZYGOTOWANIE:

1) Połączyć w misce białko z esencją waniliową, kamieniem winnym i solą. Ubić mikserem na niezbyt sztywną pianę. Dodawać cukier po 1 łyżce, cały czas ubijając mikserem, aż cukier się rozpuści i powstanie sztywna piana.

2) Wsypać płatki czekolady i orzechy, delikatnie wymieszać. Wyłożyć porcje piany na blachę.

3) Piec 40 minut w temperaturze 120°C. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim bezy na 1 godzinę.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

2 ciasteczka zawierają: 70 kcal, 3 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 0 mg cholesterolu, 20 mg sodu, 11 g węglowodanów, 1 g błonnika, 1 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (4 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x