Warto poeksperymentować z podstawowym sosem winegret, żeby stworzyć własne receptury, pasujące do różnych sałat.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
5 minut
LICZBA PORCJI:
1/2 szklanki
SKŁADNIKI:
1/4 szklanki soku pomarańczowego
3 łyżki czerwonego octu winnego
2 łyżeczki miodu
1 i 1/2 łyżeczki musztardy dijon
1 łyżka oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać trzepaczką wszystkie składniki w misce. Przechowywać w lodówce.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
2 łyżki zawierają: 53 kcal, 4 g tłuszczów (w tym śladowe ilości NKT), 0 mg cholesterolu, 47 mg sodu, 5 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, śladowe ilości białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock