Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Nowe oblicze warzyw. Przyprawy, które zmienią ich smak

Nowe oblicze warzyw. Przyprawy, które zmienią ich smak

Czasami odpowiednia przyprawa czy zioła wystarczą, żeby zwykłe warzywo zamienić w efektowny dodatek do posiłku. Kiedy indziej zamiast przyprawiać, lepiej ugotować je z innym warzywem lub owocem, co doda im smaku. Oto kilka pomysłów.

Awokado – majonez, natka pietruszki, kolendra, szczypiorek, chili, kminek, grejpfrut, cytryna, limonka, pomarańcza, oregano
Bakłażan – bazylia, czosnek, pomidor, ostre sosy, olej sezamowy
Bataty – syrop klonowy, masło, owoce cytrusowe, imbir, cynamon, żurawiny, suszone owoce
Bób – oliwa, czosnek, masło
Brokuły – grejpfrut, pomarańcza, czosnek, sos sojowy, sos musztardowo-majonezowy, olej sezamowy
Brukselka – masło z bułeczką tartą
Buraki – ocet balsamiczny, koperek, cytryna, rozmaryn, jabłka, orzeszki, ogórki kiszone, chrzan, oliwa
Dynia – orzechy, owoce cytrusowe, imbir, cynamon, jabłka, gruszki, żurawiny, syrop klonowy, ocet
Fasola – oliwa, cząber, szczypiorek, natka pietruszki, cytryna, sezam, sos sojowy
Fasolka szparagowa – masło z bułeczką tartą, natka pietruszki, sos sojowy, sezam, oliwa, czosnek, koperek
Groszek – masło z bułeczką tartą, masło
Kabaczek – czosnek, cytryna, rozmaryn, pomidor
Kalafior – bazylia, curry, sos musztardowo-majonezowy, masło z bułeczką tartą
Kapusta surowa – czosnek, sos winegret, olej sezamowy, imbir, jabłka, majonez; gotowana: kminek, pomidory, wino; kiszona: grzyby, suszone śliwki
Karczochy – cytryna, masło, czosnek, oregano
Koper włoski – majonez, oliwa, cytryna, sos winegret, pomidor, parmezan
Kukurydza – masło, majonez
Marchewka – pomarańcza, cytryna, ocet winny, curry; gotowana: miód, imbir, koperek
Ogórek – śmietana lub jogurt, koperek, sos winegret, sezam, sos sojowy
Papryka – ocet balsamiczny, czosnek, oliwki, kapary, tymianek, sos sojowy i imbir, chili, kminek, oliwa
Pasternak – masło z bułeczką tartą, oliwa, parmezan, tymianek
Pieczarki – ocet balsamiczny, oliwa, szczypiorek, dymka, natka pietruszki, tymianek
Pomidory – cebulka, szczypiorek, oliwa, ocet balsamiczny, bazylia, czosnek, mozzarella, oregano
Rzepa – miód, jabłka, gruszki, cytryna, orzechy włoskie
Seler gotowany – czosnek, oregano, sos sojowy, olej sezamowy; surowy: majonez, jabłko, orzechy włoskie, pomarańcza
Szparagi – masło z bułeczką tartą, majonez, cytryna, musztarda, koperek, parmezan, sos sojowy, olej sezamowy, kapary
Szpinak – sos winegret, czosnek, rodzynki, orzeszki piniowe, żółty ser
Zielone warzywa liściaste – sos winegret, oliwa, owoce cytrusowe, koperek, czosnek, dymka, orzeszki piniowe, rodzynki, sezam
Ziemniaki – koperek, szczypiorek, curry, czosnek, jogurt, pieczona papryka, rozmaryn, oliwa, ocet winny

Fot. Adobe Stock

4.6/5 - (8 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x