Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Jak ubijać jajka i pianę

Jak ubijać jajka i pianę

Dobrze ubita piana to niejednokrotnie warunek udanego ciasta, dlatego warto dowiedzieć się jak osiągnąć oczekiwany efekt.

Jajka roztrzepane

Roztrzepać jajka widelcem, aż białko połączy się z żółtkiem.

Jajka jasnożółte

Ubijać jajka 5 minut mikserem na wysokich obrotach. Masa jajeczna zwiększy objętość i zgęstnieje, a na wierzchu pojawi się piana.

Kogel-mogel

Ubijać jajka z cukrem 7–8 minut mikserem na wysokich obrotach, aż zwiększą objętość i nabiorą kremowego koloru oraz zaczną spływać z łyżki wstążkami.

Lekko ubita piana

Ubijać białka mikserem na średnich obrotach, aż nabiorą białego koloru. Piana powinna spływać z mieszadeł. Miska i mieszadła miksera nie mogą być tłuste, a w białku nie powinno być żółtka. Tłuszcz i żółtko sprawiają, że piana ma mniejszą objętość.

Sztywna piana

Kiedy piana jest już lekko ubita, należy zwiększyć obroty miksera i ubijać dalej, aż piana stanie się sztywna. Po wyjęciu mieszadeł nie powinna z nich spływać. Dobrze ubita, po przechyleniu miski nie zmieni w niej położenia.

Fot. Shutterstock

Oceń post
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x