Jak ubijać jajka i pianę
Dobrze ubita piana to niejednokrotnie warunek udanego ciasta, dlatego warto dowiedzieć się jak osiągnąć oczekiwany efekt.
Jajka roztrzepane
Roztrzepać jajka widelcem, aż białko połączy się z żółtkiem.
Jajka jasnożółte
Ubijać jajka 5 minut mikserem na wysokich obrotach. Masa jajeczna zwiększy objętość i zgęstnieje, a na wierzchu pojawi się piana.
Kogel-mogel
Ubijać jajka z cukrem 7–8 minut mikserem na wysokich obrotach, aż zwiększą objętość i nabiorą kremowego koloru oraz zaczną spływać z łyżki wstążkami.
Lekko ubita piana
Ubijać białka mikserem na średnich obrotach, aż nabiorą białego koloru. Piana powinna spływać z mieszadeł. Miska i mieszadła miksera nie mogą być tłuste, a w białku nie powinno być żółtka. Tłuszcz i żółtko sprawiają, że piana ma mniejszą objętość.
Sztywna piana
Kiedy piana jest już lekko ubita, należy zwiększyć obroty miksera i ubijać dalej, aż piana stanie się sztywna. Po wyjęciu mieszadeł nie powinna z nich spływać. Dobrze ubita, po przechyleniu miski nie zmieni w niej położenia.
Fot. Shutterstock