Sałaty, warzywa, owoce i zioła są jednymi z najważniejszych składników sałatek. Pamiętajmy, że lepiej samemu umyć i pokroić składniki, niż używać kupionych w sklepie, pokrojonych i zapakowanych warzyw. Nie trzeba być specjalistą, aby przygotować sałatkę. Warto jednak znać parę sposobów, które mogą ułatwić pracę.
Jak myć i siekać zioła
1) Zioła, najlepiej cały pęczek albo ściśnięte razem gałązki różnych ziół, spłukać pod bieżącą zimną wodą, a potem dokładnie otrząsnąć nad zlewem.
2) Oderwać listki ziół od gałązek i ułożyć na dużej desce do krojenia. Wielokrotnie przekroić je dużym ostrym nożem.
3) Potem posiekać listki: jedną ręką nacisnąć czubek noża na deseczkę, w drugiej ręce trzymać trzonek noża i poruszać nim do góry i do dołu. W zależności od tego, czy chcemy pokroić zioła grubo czy drobniej, możemy powtórzyć takie naciskanie wielokrotnie w różnych kierunkach.
Jak przygotować sałatę
1) Oddzielić liście od głąba. Wyrzucić uszkodzone i porwane liście. Z pozostałych liści, jeśli to konieczne, odkroić nożem wewnętrzne twarde nerwy.
2) Włożyć liście sałaty do dużego durszlaka i umyć pod bieżącą zimną wodą, najlepiej używając końcówki natryskowej.
3) Włożyć liście do suszarki do osączania sałaty i kręcić, aż będą suche. Co pewien czas wylewać zbierającą się wodę.
Jak kroić cebulę w kostkę
1) Obrać cebulę i odkroić obydwie końcówki. Zostawić piętkę, aby cebula nie rozpadła się w czasie krojenia.
2) Przekroić cebulę wzdłuż na pół. Położyć na desce przekrojoną powierzchnią do dołu, kroić wzdłuż obok siebie, ale nie przecinać piętki.
3) Na koniec pokroić w poprzek tak gęsto, aby powstały małe kosteczki.
Jak obierać pomidory
1) Oderwać szypułki, umyć pomidory i włożyć je do miski odpornej na wysoką temperaturę.
2) Polać pomidory wrzątkiem i zostawić na 30–60 sekund.
3) Odlać wodę; nadziewać pomidory na widelec i ściągać skórkę spiczastym nożem. Przekroić pomidory na pół i wyciąć twarde miejsce wokół szypułki.
Jak rozdrabniać czosnek
1) Obrać ząbki czosnku i przekroić na pół. Oddzielić i wyrzucić zielony kiełek, który tworzy się w przechowywanym dłużej ząbku czosnku.
2) Ząbki czosnku przekrojone wzdłuż na pół pokroić wzdłuż jeszcze raz na wąskie paseczki, a potem w poprzek na małe kawałeczki. Do miażdżenia powinniśmy użyć wyciskacza do czosnku.
3) Aby uzyskać tylko delikatny posmak czosnku, trzeba przepołowić obrany ząbek czosnku i natrzeć salaterkę wewnętrzną stroną ząbka. Resztę czosnku wyrzucić.
Fot. Adobe Stock