Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Jak przygotować składniki do sałatki

Jak przygotować składniki do sałatki

Sałaty, warzywa, owoce i zioła są jednymi z najważniejszych składników sałatek. Pamiętajmy, że lepiej samemu umyć i pokroić składniki, niż używać kupionych w sklepie, pokrojonych i zapakowanych warzyw. Nie trzeba być specjalistą, aby przygotować sałatkę. Warto jednak znać parę sposobów, które mogą ułatwić pracę.

Jak myć i siekać zioła

1) Zioła, najlepiej cały pęczek albo ściśnięte razem gałązki różnych ziół, spłukać pod bieżącą zimną wodą, a potem dokładnie otrząsnąć nad zlewem.
2) Oderwać listki ziół od gałązek i ułożyć na dużej desce do krojenia. Wielokrotnie przekroić je dużym ostrym nożem.
3) Potem posiekać listki: jedną ręką nacisnąć czubek noża na deseczkę, w drugiej ręce trzymać trzonek noża i poruszać nim do góry i do dołu. W zależności od tego, czy chcemy pokroić zioła grubo czy drobniej, możemy powtórzyć takie naciskanie wielokrotnie w różnych kierunkach.

Jak przygotować sałatę

1) Oddzielić liście od głąba. Wyrzucić uszkodzone i porwane liście. Z pozostałych liści, jeśli to konieczne, odkroić nożem wewnętrzne twarde nerwy.
2) Włożyć liście sałaty do dużego durszlaka i umyć pod bieżącą zimną wodą, najlepiej używając końcówki natryskowej.
3) Włożyć liście do suszarki do osączania sałaty i kręcić, aż będą suche. Co pewien czas wylewać zbierającą się wodę.

Jak kroić cebulę w kostkę

1) Obrać cebulę i odkroić obydwie końcówki. Zostawić piętkę, aby cebula nie rozpadła się w czasie krojenia.
2) Przekroić cebulę wzdłuż na pół. Położyć na desce przekrojoną powierzchnią do dołu, kroić wzdłuż obok siebie, ale nie przecinać piętki.
3) Na koniec pokroić w poprzek tak gęsto, aby powstały małe kosteczki.

Jak obierać pomidory

1) Oderwać szypułki, umyć pomidory i włożyć je do miski odpornej na wysoką temperaturę.
2) Polać pomidory wrzątkiem i zostawić na 30–60 sekund.
3) Odlać wodę; nadziewać pomidory na widelec i ściągać skórkę spiczastym nożem. Przekroić pomidory na pół i wyciąć twarde miejsce wokół szypułki.

Jak rozdrabniać czosnek

1) Obrać ząbki czosnku i przekroić na pół. Oddzielić i wyrzucić zielony kiełek, który tworzy się w przechowywanym dłużej ząbku czosnku.
2) Ząbki czosnku przekrojone wzdłuż na pół pokroić wzdłuż jeszcze raz na wąskie paseczki, a potem w poprzek na małe kawałeczki. Do miażdżenia powinniśmy użyć wyciskacza do czosnku.
3) Aby uzyskać tylko delikatny posmak czosnku, trzeba przepołowić obrany ząbek czosnku i natrzeć salaterkę wewnętrzną stroną ząbka. Resztę czosnku wyrzucić.

Fot. Adobe Stock

3.8/5 - (6 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x