Diety potrafią być prawdziwą zmorą dla smakoszy najróżniejszych potraw. Nic dziwnego, proste potrawy dietetyczne nie zawsze są najsmaczniejsze. Dlatego mamy garść porad, jak to zmienić.
Większości z nas zdrowe jedzenie kojarzy się z marchewką z groszkiem, kawałkiem gotowanego kurczaka i sałatą, ewentualnie brokułami zapiekanymi z serem – jest to klasyczne menu naszych restauracji i stołówek. Żadne z tych dań nie kojarzy się dobrze ani nie wygląda zbyt atrakcyjnie.
Jednym z głównych powodów, dla których nie smakuje nam „zdrowe” jedzenie, jest sposób jego przygotowywania. A spróbujmy z naszej ulubionej potrawy usunąć wszystko, co niezdrowe (tłuszcz, śmietanę, tłusty ser, sól, maggi, cukier), zamiast smażyć wszystko poddusić i dodać górę duszonych warzyw (z mrożonek). Powtórzmy to kilka razy aż do chwili, kiedy stracimy już motywację, a wtedy zacznijmy powoli dodawać usunięte składniki.
Gdzie więc tkwi tajemnica smacznej i ładnie wyglądającej zdrowej kuchni? Nieodpowiednie składniki zastępujemy innymi, korzystniejszymi dla zdrowia. Kiedy z potraw wyłączymy tłuszcz i ograniczymy sól, tracą zazwyczaj smak. Tak więc pierwszym krokiem do zdrowego gotowania powinno być znalezienie innych przypraw. Nie należy na nich oszczędzać – im lepszy produkt, tym lepiej spełni swoje zadanie – nadania smaku zdrowej potrawie. Poza tym większość niżej wymienionych produktów używamy w niewielkich ilościach, więc wystarczają na długo. Co więc powinniśmy kupić?
✔ dobrą oliwę z oliwek,
✔ bulion bez dodatków i glutamatu typu bio,
✔ świeże zioła – jeżeli nie chcemy ich sami hodować w doniczce, możemy je kupić w większości supermarketów,
✔ cytryny – nie tylko do herbaty, ponieważ ich sok znakomicie nadaje się także do doprawiania mięsa, ryb, warzyw czy roślin strączkowych,
✔ czosnek – można nim doprawić wszystkie warzywa, nadaje się też do sosów sałatkowych i kurczaka,
✔ wino – znakomite do doprawiania mięsa i ryb,
✔ świeży imbir – używany w kuchni azjatyckiej, a możemy nim doprawić potrawę z kurczaka czy zupę jarzynową,
✔ dobry sos sojowy (shoyu, tamari),
✔ pasta miso – nadaje potrawom dobry smak (podobny do sosu sojowego) dzięki dużej zawartości enzymów, a poza tym wspomaga trawienie,
✔ suszone zioła – mieszanka do zup, pietruszka, pasternak, oregano, majeranek i inne,
✔ dobre przyprawy – zamiast gotowych mieszanek, do których dodawana jest duża ilość soli i glutaminianu sodu, wzbogaćmy swoje zapasy kurkumą, kminem rzymskim, tymiankiem, anyżkiem, koprem włoskim, imbirem…,
✔ ciekawy smak nadają potrawom także pestki i orzeszki – sezam, słonecznik, pestki dyni i orzeszki piniowe,
✔ sos pesto – nie musimy przyrządzać go w domu, jest do
kupienia niemal w każdym sklepie,
✔ dobre musztardy – najlepiej w wersji bio,
✔ jeżeli używamy dużo pieprzu, koniecznie kupmy ręczny
młynek – świeżo mielony pieprz ma wyraźniejszy smak
i nie osłabia pozostałych smaków.
Fot. Adobe Stock