Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Puszysty chlebek ziołowy. Idealny na niedzielny poranek

Puszysty chlebek ziołowy. Idealny na niedzielny poranek

Chlebek ziołowy jak z termomixa, który zrobisz z łatwością, nawet jeśli nie masz modnego sprzętu. Bez trudu przygotujesz go ręcznie. Ten banalny przepis krok po kroku to złoto.

Składniki na chlebek ziołowy jak z termomixa

Sekretem tego przepisu są świeże zioła i… ciepłe ręce.

  • 600 g mąki pszennej
  • 300 ml ciepłej wody
  • 40 g świeżych drożdży (lub 15 g suszonych)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • garść posiekanej świeżej bazylii
  • 120 g masła
  • 1 łyżeczka soli

Jak zrobić chlebek ziołowy bez termomixa

  1. Z dwóch łyżek mąki, pokruszonych drożdży, cukru i ciepłej wody zrób zaczyn. Odstaw na 20 minut.
  2. Do miski presiej mąkę, dodaj sól, zaczyn i olej. Wyrób sprężyste ciasto.
  3. Odstaw ciasto na 60 minut do wyrośnięcia.
  4. Posiekaj zioła. Wymieszaj je z łyżeczką soli, startą na drobnej tarce cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  5. Ciasto rozwałkuj na prostokątny placek, jeśli to konieczne oprósz ciasto mąką.
  6. Rozsmaruj masło na cieście.
  7. Ciasto zwiń w fale i ułóż w foremce.
  8. Piecz chlebek około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. w funkcji góra dół.
Oceń post
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Przeczytaj również... x