Puszysty chlebek ziołowy. Idealny na niedzielny poranek

Chlebek ziołowy jak z termomixa, który zrobisz z łatwością, nawet jeśli nie masz modnego sprzętu. Bez trudu przygotujesz go ręcznie. Ten banalny przepis krok po kroku to złoto.

Składniki na chlebek ziołowy jak z termomixa

Sekretem tego przepisu są świeże zioła i… ciepłe ręce.

  • 600 g mąki pszennej
  • 300 ml ciepłej wody
  • 40 g świeżych drożdży (lub 15 g suszonych)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • garść posiekanej świeżej bazylii
  • 120 g masła
  • 1 łyżeczka soli

Jak zrobić chlebek ziołowy bez termomixa

  1. Z dwóch łyżek mąki, pokruszonych drożdży, cukru i ciepłej wody zrób zaczyn. Odstaw na 20 minut.
  2. Do miski presiej mąkę, dodaj sól, zaczyn i olej. Wyrób sprężyste ciasto.
  3. Odstaw ciasto na 60 minut do wyrośnięcia.
  4. Posiekaj zioła. Wymieszaj je z łyżeczką soli, startą na drobnej tarce cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  5. Ciasto rozwałkuj na prostokątny placek, jeśli to konieczne oprósz ciasto mąką.
  6. Rozsmaruj masło na cieście.
  7. Ciasto zwiń w fale i ułóż w foremce.
  8. Piecz chlebek około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. w funkcji góra dół.