Kto nie lubi placuszków. Chrupiących z zewnątrz i mięciutkich w środku. Zwykle smażymy je z ziemniaków, jednak w lipcu warto sięgnąć po ich zdrowszych kuzynów. Zamiast placków ziemniaczanych zrób te z młodziutkiej cukinii.
Składniki na placki z cukinii
Sezonowe dania to kwintesencja prostej i smacznej kuchni. Dokładnie takiej, jakiej szukamy latem.
- 2 młode cukinie
- pęczek szczypioru
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Jak zrobić placki z młodej cukinii
- Cukinie umyj i zetrzyj na tarce „jarzynówce”.
- Pokrój drobno szczypiorek.
- Odciśnij cukinię z nadmiaru wody. Dodaj jajko, mąkę, szczypior i przyprawy.
- Wymieszaj masę na placki i odstaw na 10 minut.
- Smaż placuszki na złoto z dwóch stron.
- Do dania wybornie pasuje gęsta, kwaśna śmietana.