Placuszki z cukinii. Letni obiad dla dzieci

Kto nie lubi placuszków. Chrupiących z zewnątrz i mięciutkich w środku. Zwykle smażymy je z ziemniaków, jednak w lipcu warto sięgnąć po ich zdrowszych kuzynów. Zamiast placków ziemniaczanych zrób te z młodziutkiej cukinii.

Składniki na placki z cukinii

Sezonowe dania to kwintesencja prostej i smacznej kuchni. Dokładnie takiej, jakiej szukamy latem.

  • 2 młode cukinie
  • pęczek szczypioru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Jak zrobić placki z młodej cukinii

  1. Cukinie umyj i zetrzyj na tarce „jarzynówce”.
  2. Pokrój drobno szczypiorek.
  3. Odciśnij cukinię z nadmiaru wody. Dodaj jajko, mąkę, szczypior i przyprawy.
  4. Wymieszaj masę na placki i odstaw na 10 minut.
  5. Smaż placuszki na złoto z dwóch stron.
  6. Do dania wybornie pasuje gęsta, kwaśna śmietana.