Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Owoce flambirowane

Owoce flambirowane

Flambirowane owoce to bardzo słodki dodatek do lodów, kremów, albo bitej śmietany.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

30 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

1 ananas o wadze około 800 g
25 g masła
60 g cukru
3 duże, dojrzałe, ale nieco twarde banany
4 łyżki rumu

Z czym podawać
bita śmietana lub lody

PRZYGOTOWANIE:

1) Obrać ananasa, przekroić wzdłuż na połówki i usunąć twardy rdzeń. Przekroić każdą połówkę w poprzek na osiem plastrów, zachowując sok, który wycieknie podczas cięcia.

2) Stopić masło i cukier na średnim ogniu na dużej, stalowej lub emaliowanej patelni.

3) Obrać banany, przekroić je w poprzek na połówki, a następnie wzdłuż na ćwiartki.

4) Wrzucić ananasa na gorące masło, smażyć na dość dużym ogniu 1–2 minuty, a potem wrzucić banany i smażyć jeszcze 2–3 minuty, aż owoce będą gorące.

5) Wlać rum na patelnię, podgrzewać kilka sekund, a następnie odsunąć się od patelni i zachowując ostrożność, podpalić alkohol długą zapałką (na tym polega flambirowanie). Odczekać, aż rum się wypali, potrząsając bardzo delikatnie patelnią. Wlać na patelnię sok z ananasa i podgrzewać deser jeszcze minutę.

6) Przełożyć owoce na talerzyki deserowe. Podawać z bitą śmietaną albo kulkami lodów.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 455 kcal, 3 g białka, 25 g tłuszczów, 49 g węglowodanów

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x