Owoce flambirowane
Flambirowane owoce to bardzo słodki dodatek do lodów, kremów, albo bitej śmietany.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
1 ananas o wadze około 800 g
25 g masła
60 g cukru
3 duże, dojrzałe, ale nieco twarde banany
4 łyżki rumu
Z czym podawać
bita śmietana lub lody
PRZYGOTOWANIE:
1) Obrać ananasa, przekroić wzdłuż na połówki i usunąć twardy rdzeń. Przekroić każdą połówkę w poprzek na osiem plastrów, zachowując sok, który wycieknie podczas cięcia.
2) Stopić masło i cukier na średnim ogniu na dużej, stalowej lub emaliowanej patelni.
3) Obrać banany, przekroić je w poprzek na połówki, a następnie wzdłuż na ćwiartki.
4) Wrzucić ananasa na gorące masło, smażyć na dość dużym ogniu 1–2 minuty, a potem wrzucić banany i smażyć jeszcze 2–3 minuty, aż owoce będą gorące.
5) Wlać rum na patelnię, podgrzewać kilka sekund, a następnie odsunąć się od patelni i zachowując ostrożność, podpalić alkohol długą zapałką (na tym polega flambirowanie). Odczekać, aż rum się wypali, potrząsając bardzo delikatnie patelnią. Wlać na patelnię sok z ananasa i podgrzewać deser jeszcze minutę.
6) Przełożyć owoce na talerzyki deserowe. Podawać z bitą śmietaną albo kulkami lodów.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 455 kcal, 3 g białka, 25 g tłuszczów, 49 g węglowodanów
Źródło zdjęcia: Shutterstock