Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Sałatka z bocconcini i pomidorów

Sałatka z bocconcini i pomidorów

Sałatkę można podawać jako lekką przystawkę z chrupiącym chlebem.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

10 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

300 g bocconcini (małych kulek mozzarelli)
400 g pomidorów
16 listków świeżej bazylii
40 g orzeszków piniowych, prażonych
1 i 1/2 łyżki octu balsamicznego

PRZYGOTOWANIE:

1) Pokroić kulki mozzarelli i pomidory w plasterki i ułożyć na talerzu.

2) Porwać liście bazylii. Posypać sałatkę bazylią i orzeszkami.

3) Ubić ocet balsamiczny z 2 łyżkami oliwy z oliwek, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Skropić sosem sałatkę i podawać.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 241 kcal, 15 g białka, 18 g tłuszczów (8 g NKT), 3 g węglowodanów (3 g cukrów), 2 g błonnika, 216 mg sodu

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x