Sałatka z bocconcini i pomidorów
Sałatkę można podawać jako lekką przystawkę z chrupiącym chlebem.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
10 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
300 g bocconcini (małych kulek mozzarelli)
400 g pomidorów
16 listków świeżej bazylii
40 g orzeszków piniowych, prażonych
1 i 1/2 łyżki octu balsamicznego
PRZYGOTOWANIE:
1) Pokroić kulki mozzarelli i pomidory w plasterki i ułożyć na talerzu.
2) Porwać liście bazylii. Posypać sałatkę bazylią i orzeszkami.
3) Ubić ocet balsamiczny z 2 łyżkami oliwy z oliwek, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Skropić sosem sałatkę i podawać.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 241 kcal, 15 g białka, 18 g tłuszczów (8 g NKT), 3 g węglowodanów (3 g cukrów), 2 g błonnika, 216 mg sodu
Źródło zdjęcia: Shutterstock