Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Cebulowe paluszki chlebowe

Cebulowe paluszki chlebowe

Paluszki ze smażoną cebulą mają bogatszy smak i ładnie wyglądają.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

60 minut

LICZBA PORCJI:

12 sztuk


SKŁADNIKI:

ciasto na 2 pizze
mąka, do oprószenia
2 łyżki oliwy z oliwek
2 cebule, pokrojone w bardzo cienkie talarki
gruboziarnista sól i mielony czarny pieprz, do smaku

PRZYGOTOWANIE:

1) Posmarować oliwą dwie duże blachy do pieczenia. Rozwałkować lub rozłożyć ciasto na blacie oprószonym mąką tak, by powstał prostokąt o wymiarach 30 x 15 cm. Pokroić na 12 równych kawałków długości 15 cm, delikatnie je skręcić i ułożyć na blachach. Przykryć folią spożywczą posmarowaną oliwą i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.

2) Rozgrzać oliwę na dużej patelni o nieprzywierającym dnie. Wrzucić cebulę, smażyć 12 minut na średnim ogniu, aż będzie miękka i przyrumieniona.

3) Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Jedną kratkę umieścić jak najniżej, a drugą jak najwyżej.

4) Nałożyć cebulę na przygotowane paluszki, uważając, aby nie spłaszczyć ciasta. Oprószyć je odrobiną soli i pieprzu.

5) Piec paluszki 16 minut; w połowie pieczenia zamienić blachy miejscami.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 sztuka zawiera: 138 kcal, 3 g białka, 4 g tłuszczów, 0,5 g tłuszczów nasyconych, 24 g węglowodanów, 1 g błonnika, 0,2 g soli

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x