Cebulowe paluszki chlebowe
Paluszki ze smażoną cebulą mają bogatszy smak i ładnie wyglądają.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
60 minut
LICZBA PORCJI:
12 sztuk
SKŁADNIKI:
ciasto na 2 pizze
mąka, do oprószenia
2 łyżki oliwy z oliwek
2 cebule, pokrojone w bardzo cienkie talarki
gruboziarnista sól i mielony czarny pieprz, do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1) Posmarować oliwą dwie duże blachy do pieczenia. Rozwałkować lub rozłożyć ciasto na blacie oprószonym mąką tak, by powstał prostokąt o wymiarach 30 x 15 cm. Pokroić na 12 równych kawałków długości 15 cm, delikatnie je skręcić i ułożyć na blachach. Przykryć folią spożywczą posmarowaną oliwą i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
2) Rozgrzać oliwę na dużej patelni o nieprzywierającym dnie. Wrzucić cebulę, smażyć 12 minut na średnim ogniu, aż będzie miękka i przyrumieniona.
3) Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Jedną kratkę umieścić jak najniżej, a drugą jak najwyżej.
4) Nałożyć cebulę na przygotowane paluszki, uważając, aby nie spłaszczyć ciasta. Oprószyć je odrobiną soli i pieprzu.
5) Piec paluszki 16 minut; w połowie pieczenia zamienić blachy miejscami.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 sztuka zawiera: 138 kcal, 3 g białka, 4 g tłuszczów, 0,5 g tłuszczów nasyconych, 24 g węglowodanów, 1 g błonnika, 0,2 g soli
Źródło zdjęcia: Shutterstock