Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Jajka mimoza

Jajka mimoza

Jajka mimoza to doskonała potrawa śniadaniowa. Jeśli dodamy plasterki pomidorów i listki świeżego szpinaku, będzie to naprawdę zdrowe i danie.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

20 minut

LICZBA PORCJI:

2


SKŁADNIKI:

2 jajka, ugotowane na twardo
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1/2 łyżeczki soli
szczypta białego pieprzu
1 szklanka mleka
2 kromki pieczywa tostowego, opieczonego i posmarowanego masłem

PRZYGOTOWANIE:

1) Przekroić jajka na pół. Wyjąć żółtka. Posiekać białka. Roztopić masło w rondlu. Dodać mąkę, sól i pieprz. Zamieszać. Stopniowo wlewać mleko. Doprowadzić do wrzenia i gotować 1–2 minuty, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.

2) Dodać białka. Podgrzać. Polać tosty sosem. Posypać żółtkami przetartymi przez sitko.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 382 kcal, 26 g tłuszczów (w tym 14 g NKT), 270 mg cholesterolu, 1001 mg sodu, 25 g węglowodanów, 1 g błonnika, 13 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

4.7/5 - (6 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x