Jajka mimoza
Jajka mimoza to doskonała potrawa śniadaniowa. Jeśli dodamy plasterki pomidorów i listki świeżego szpinaku, będzie to naprawdę zdrowe i danie.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
20 minut
LICZBA PORCJI:
2
SKŁADNIKI:
2 jajka, ugotowane na twardo
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1/2 łyżeczki soli
szczypta białego pieprzu
1 szklanka mleka
2 kromki pieczywa tostowego, opieczonego i posmarowanego masłem
PRZYGOTOWANIE:
1) Przekroić jajka na pół. Wyjąć żółtka. Posiekać białka. Roztopić masło w rondlu. Dodać mąkę, sól i pieprz. Zamieszać. Stopniowo wlewać mleko. Doprowadzić do wrzenia i gotować 1–2 minuty, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
2) Dodać białka. Podgrzać. Polać tosty sosem. Posypać żółtkami przetartymi przez sitko.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 382 kcal, 26 g tłuszczów (w tym 14 g NKT), 270 mg cholesterolu, 1001 mg sodu, 25 g węglowodanów, 1 g błonnika, 13 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock