Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Udziec jagnięcy po włosku

Udziec jagnięcy po włosku

Kiedy spodziewacie się na obiedzie gości, albo chcecie zachwycić rodzinę niezwykłym obiadem podajcie udziec jagnięcy.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

190 minut

LICZBA PORCJI:

11


SKŁADNIKI:

1/2 szklanki soku z cytryny
1/2 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki suszonego oregano
2 łyżeczki gorczycy w proszku
1 łyżeczka suszonego czosnku
4 ząbki czosnku, posiekane
1 udziec jagnięcy (1,8–2,3 kg)

PRZYGOTOWANIE:

1) Wymieszać w misce sok z cytryny z oliwą i przyprawami. Wlać połowę marynaty do torebki foliowej. Włożyć udziec i obtoczyć w marynacie. Włożyć torebkę do lodówki na kilka godzin. Przykryć resztę marynaty i wstawić do lodówki.

2) Wyjąć mięso z marynaty. Ułożyć na ruszcie w brytfannie, tłuszczem do góry. Piec bez przykrycia 2 i 1/4–3 godziny w temperaturze 160°C. Smarować od czasu do czasu zachowaną marynatą. Podawać natychmiast po upieczeniu.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 254 kcal, 15 g tłuszczów (w tym 4 g NKT), 84 mg cholesterolu, 66 mg sodu, 1 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 26 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x