Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Truskawki macerowane

Truskawki macerowane

Macerowane truskawki można podać również z ulubionym ciastem lub tartą.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

5 minut

LICZBA PORCJI:

2


SKŁADNIKI:

250 g truskawek, przekrojonych na pół
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka octu balsamicznego
1/4 łyżeczki esencji waniliowej
1/2 szklanki gęstej słodkiej śmietany

PRZYGOTOWANIE:

1) Wrzucić truskawki do miski, posypać cukrem, polać octem balsamicznym, a następnie ostrożnie wymieszać. Wstawić na 15 minut do lodówki.

2) Dodać do śmietany esencję waniliową i wymieszać. Nałożyć na truskawki i od razu podawać deser.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 270 kcal, 3 g białka, 22 g tłuszczów (14 g tłuszczów nasyconych), 13 g węglowodanów (13 g cukrów), 3 g błonnika, 8 mg sodu

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x