Macerowane truskawki można podać również z ulubionym ciastem lub tartą.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
5 minut
LICZBA PORCJI:
2
SKŁADNIKI:
250 g truskawek, przekrojonych na pół
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka octu balsamicznego
1/4 łyżeczki esencji waniliowej
1/2 szklanki gęstej słodkiej śmietany
PRZYGOTOWANIE:
1) Wrzucić truskawki do miski, posypać cukrem, polać octem balsamicznym, a następnie ostrożnie wymieszać. Wstawić na 15 minut do lodówki.
2) Dodać do śmietany esencję waniliową i wymieszać. Nałożyć na truskawki i od razu podawać deser.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 270 kcal, 3 g białka, 22 g tłuszczów (14 g tłuszczów nasyconych), 13 g węglowodanów (13 g cukrów), 3 g błonnika, 8 mg sodu
Źródło zdjęcia: Adobe Stock