Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Plasterki jabłek w glazurze

Plasterki jabłek w glazurze

W glazurze najlepiej będą smakowały jabłka Golden Delicious, które są słodkawe, soczyste i kruche. Te jabłka są dobre na surowo, ale w glazurze będą pysznym deserem.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

20 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

2 łyżki masła
2 łyżki cukru
3 łyżeczki soku z cytryny
2 jabłka, bez gniazd nasiennych

PRZYGOTOWANIE:

1) Roztopić masło na patelni. Dodać cukier i sok z cytryny. Pokroić jabłka na krążki i wrzucić na patelnię. Zmniejszyć ogień.

2) Przykryć i dusić 10–15 minut, aż jabłka zmiękną

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 plasterek jabłka zawiera: 107 kcal, 6 g tłuszczów (w tym 4 g NKT), 15 mg cholesterolu, 58 mg sodu, 15 g węglowodanów, 1 g błonnika, śladowe ilości białka

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

4.1/5 - (7 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x